uverenja

kontrolni pregledi

sistematski

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

Okrukli sto - Uloga Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Niš" u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu - značaj preventivnih zdravstvenih pregleda.

okrugli sto 11042019 mDana 11.04.2019. godine u velikoj sali Regionalne privredne komore Niš održan je okrugli sto na temu „ Uloga Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Niš u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu- značaj preventivnih zdravstvenih pregleda“ u organizaciji Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Niš i Regionalne privredne komore Niš. Sastanku je prisustvovao veliki broj privrednika i lica za bezbednost i zdravlje na radu. Skup su otvorili i učesnike pozdravili pomoćnik direktora Regionalne privredne komore Niš, Saša Matejić i direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Niš“ dr Slađana Majkić. Direktorka Zavoda je posebno istakla da je Zavod akreditovana ustanova koja ima razvijenu službu medicine rada, specijalističko konsultativnu službu, službu izabranog lekara opšte medicine i ginekologijom, akreditovanu službu za laboratorijsku i toksikološku dijagnostiku, akreditovanu laboratoriju za detekciju jonizujućeg zračenja i kontrolu rendgen aparata za snimanje i prosvetljavanje, stomatoloških rendgen aparata i mamografa, kao i da su sve službe opremljene za kompletnu preventivno kurativnu zdravstvenu zaštitu radnika i ostalog stanovništva u skladu sa najnovijim ISO standardima.

Zavod je od 1964. godine nastavna baza za predmet medicina rada Medicinskog fakulteta u Nišu. Predavanje na temu „Značaj službe medicine rada u obavljanju preventivnih pregleda radnika u cilju ranog otkrivanja bolesti rada, profesionalnih bolesti i hroničnih masovnih nezaraznih bolesti” održao je prof dr Jovica Jovanović, specijalista medicine rada i interne medicine, i pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda. Izlaganje na temu „Aktivnosti u službi medicine rada Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Niš” održala je dr sci. Marina Gavrilović, specijalista medicine rada, načelnik Službe za medicinu rada Zavoda.
Prof dr Jovica Jovanović se potom osvrnuo na zaključke prethodnih izlaganja koja su pokrenula interesantnu diskusiju u kojoj su učestvovali predstavnici svih preduzeća i predavači. Tokom diskusije su razmatrana pitanja zaštite zdravlja na radu zaposlenih osoba sa invaliditetom, problemi vezani za alkotestiranje na radnom mestu, pitanja uloge medicine rada u medijaciji i sudskim sporovima vezanim za zlostavljanje na radu i u veštačenju posledica mobinga, problemi vezani za subjektivne faktore tokom procene rizika na radnom mestu, problemi zaštite podataka tokom zdravstvenih pregleda radnika radi izdavanja lekarskih uverenja za zaposlenje na radnim mestima koja nisu sa povećanim rizikom, dileme vezane za zdravstvene preglede profesionalnih vozača putničkih vozila i vozača amatera koji po nalogu poslodavaca upravljaju službenim vozilima kao i pitanja vezana za metodologiju uzimanja biološkog materijala za laboratorijske analize tokom periodičnih i kontrolnih zdravstvenih pregleda, posebno kod radnika na radnim mestima sa prisutnim hemijskim rizicima. Posebno je istaknuta uloga petočlane ekspertske komisije Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u verifikaciji profesionalnih oboljenja i ocenjivanju radne sposobnosti. Pokrenuta je inicijativa da se formira udruženje za zaštitu zdravlja na radu „Dobra praksa“. Zaključeno je da je pitanje bezbednosti i zdravlja na radu veoma bitno, kako za radnike, tako i za poslodavce ali i za privredni napredak države i da se stručni sastanci na kojima će se razmenjivati iskustva vezana za bezbedna radna mesta i zdravlje na radu održavaju češće.

 

Covid ambulanta

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019

oglasi javnih nabavki 2019