informator o radu

služba za medicinu rada

uverenja

sistematski

kontrolni pregledi

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

Dermoskopija

dermoskopija mDana 15.06.2017.godine u prostorijama MUP-a Niš organizovan je, za penzionere MUP-a i članove njihovih porodica besplatan pregled promena na koži (dermoskopija).
Zbog prepoznavanja potencijalnih problema vezanih za promene na koži, broj zainteresovanih sugrađana bio je veliki.
Osnovni zadatak dermoskopije je prevencija i rano otkrivanje raka kože, kada su šanse za izlečenjem velike. U koliko se uz dermoskopsku analizu promene postavi sumnja na melanom, pacijen se upućuje na hirurško uklanjanje promene uz obaveznu patohistološku verifikaciju, što je od ogromnog značaja za blagovremeneo lečenje.

Cilj dermoskopije je i podizanje svesti, radi povećane zaštite kože od negativnog ultravioletnog zračenja. Dermoskopija je namenjena za sve, posebno za osobe koje imaju puno mladeža, svetlu kožu, kosu i oči, koje su ranije gorele na suncu, koje imaju promene stečene posle dvadesete godine života, promene koje menjaju oblik, veličinu, boju, koje bole i svrbe, koje imaju lokalizaciju često iritiranu i koje psihički opterećuju. Dermoskopski pregled je pomoćna dijagnostička procedura pigmentnih i nepigmentnih promena (mladeža, benignih i malignih tumora kože, zapaljenskih promena, dlakom obraslih delova kože, promena na noktima i kožnih infekcija). Za mladeže koji imaju atipični izgled, nemaju jasne dermoskopske karakteristike suspektne na melanom se predlaže praćenje promena na tri, šest ili devet meseci, a po potrebi i predlog o hirurškoj terapiji. Kod dece dermoskopskim pregledom se prate urođeni kongenitalni mladeži, posebno oni koji imaju prečnik veći od deset centimetara, a takođe i praćenje novih koji brzo rastu. Kako je učestalost promena na koži sve veća ukazuje se i potreba za najmanje jednim dermoskopskim pregledom godišnje, a ukoliko je to potrebno i češće. Uz ove preglede je važna i zaštita kože od Sunčevog zračenja čime se rizik od nastanka karcinoma smanjuje za oko 80%.

 

 

Covid ambulanta

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019

oglasi javnih nabavki 2019