informator o radu

služba za medicinu rada

uverenja

sistematski

kontrolni pregledi

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

Odeljenje za zaštitu od zračenja

Odeljenje za zaštitu od zračenja je osnovano 1988. godine, pod nazivom Radiološka laboratorija.
U Odeljenju se vrše merenja radioaktivnosti u uzorcima životne i radne sredine prema verifikovanom međunarodnom standardu ISO 17025, od 27.08.2007. godine.
Odeljenje za zaštitu od zračenja poseduje Rešenja o ovlašćenju izdata od strane Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, i to:
- za obav­lja­nje dozimetrijskih i gamaspektrometrijskih ispitivanja,
- za očitavanje ličnih dozimetara (TLD), a u cilju kontrole spoljašnje ozračenosti ljudi koji bo­rave u prostorima sa prisutnim izvorima radioaktivnog zračenja,
- za ispitivanje parametara izvora zračenja za potrebe kontrole kvaliteta mera zaštite od jonizujućeg zračenja za rendgen aparate za snimanje, rendgen aparate za prosvetljavanje, rendgen aparate za mamografiju i stomatološke redgen aparate.
U svakodnevne aktivnosti Odeljenja za zaštitu od zračenja spada i do­zi­met­rij­ska kontrola robe koja podleže Pravilniku o kontroli radioaktivnosti roba pri uvozu, izvozu i tranzitu ("Sl. glasnik RS", br. 44/2011). Gamaspektrometrijska analiza uzoraka vrši se u laboratoriji u najkraćem mogućem roku.
Takođe se vrše radiološki pregledi roba koje se nalaze u domenu rada Fito, Sanitarne i Veterinarske inspekcije.
Na graničnom prelazu Preševo obavljaju se svakodnevna dežurstva od 07.00-17.00 časova, a postoji mogućnost i vanrednih odlazaka na druge granične prelaze po pozivu.
Odeljenje vrši kontrolu kvaliteta rada rendgen aparata za snimanje, rendgen aparata za prosvetljavanje, rendgen aparata za mamografiju i stomatoloških redgen aparata.
Odeljenje za zaštitu od zračenja poseduje gamaspektrometrijski analizator, dozimetre-monitore jonizujućih zračenja, TLD čitač sa TL karticama.Poseduje opremu za kontrolu kvaliteta rada rendgen aparata za snimanje, rendgen aparata za prosvetljavanje, rendgen aparata za mamografiju i stomatoloških redgen aparata.
U Odeljenju je osmoro zaposlenih, od koji je jedan doktor nauka, jedan magistar fizike, 4 diplomirana fizičara i 2 tehničara. 

 

Adresa: Pantelejska 58, 18000 Niš
Lice za kontakt: Dušica Vučić, šef Odeljenja
Telefon: 018 4576 148
Faks: 018 4576 149
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Covid ambulanta

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019

oglasi javnih nabavki 2019