informator o radu

služba za medicinu rada

uverenja

sistematski

kontrolni pregledi

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

Sartani u lečenju Arterijske hipertenzije

Sartani mDana 24. maja održano je predavanje sa temom "Sartani u lečenju arterijske hipertenzije". Predavači su bili dr Ljubodrag Radević i dr Tatjana Stanojević.

Epidemiološka istraživanja ukazuju na činjenicu da kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti u svetu sa incidencom od 30% ukupnog svetskog mortaliteta.
U osnovi svih kardiovaskularnih bolesti bolesti je ateroskleroza krvnih sudova.
Smatra se da faktori rizika mogu objasniti nastanak ateroskleroze u 90% slučajeva. Velike epidemiološke studije, kao i interventne studije su pokazale da je korekcijom tkz promenljivih faktora rizika moguće smanjiti razvoj ateroskleroze, tj usporiti njen razvoj, pa čak dovestii do regresije.


Arterijska hipertenzija predstavlja glavni faktor rizika, iako i sama spada u kardiovaskularno oboljenje. Brojne su komplikacije koje AH može da uslovi. Pretpostavlja se da AH dovodi do inicijalnog oštećenja endotela i ubrzane infiltracije lipida(LDL) u intimu i dublje u zid arterija, što dovodi do budjenja brojnih podstrekača ateroskleroze. Najčešće komplikacije hipertenzije, koji predstavljaju i najčešći uzrok smrti u opštoj populaciji su koronarna bolest, moždani udar, srčana i bubrežna insuficijencija, kao i iznenadna srčana smrt, oboljenja perifernih krvnih sudova i brojne druge.
Uprkos potentnom antihipertenzivnom dejstvu, lekovi iz grupe blokatora angiotenzinskih receptora (ARB) dugo su smatrani lekovima koji se daju samo kao alternativa ACE inhibitorima u slučajevima pojave bradikininom izazvanog kašlja ili angioedema. Rezultati studija sprovedenih tokom poslednjih deceniju ipo učinili su da ovi lekovi nađu mesto u lečenju arterijske hipertenzije, kao i brojnih hipertenziji pridruženih ili njome prouzrokovanih komplikacija.
U Evropskim smernicama za lečenje Arterijske hipertenzije lekovi iz grupe ARB se preporučuju kod bolesnika sa:

-Srčanom insuficijencijom
-Nakon IM, sa disfunkcijom LK
-Atrijalnom fibrilacijom
-Dijabetesnom nefropatijom
-Metaboličkim sidromom
-Mikroalbuminurijom, proteinurijom
-Hipertrofijom LK
-Kašljanjem kod primene ACEi

 

Covid ambulanta

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019

oglasi javnih nabavki 2019