informator o radu

služba za medicinu rada

uverenja

sistematski

kontrolni pregledi

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

O OSIROMAŠENOM URANIJUMU

o osiromasenom uranijumu mU četvrtak, 6. decembra 2018. godine na Prirodno- matematičkom fakultetu u Nišu u organizaciji Departmana za fiziku, Podružnice DFS Niš, organizovana je tribina „O OSIROMAŠENOM URANIJUMU“.

Predavači su bili: Prof.dr Dragoslav Nikezić sa PMF-a u Kragujevcu, dr Gordana Pantelić iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i Goran Manić, diplomirani fizičar i magistar, zaposlen u Odeljenju za zaštitu od zračenja Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu. Pored njih učesnici tribine su bili i Prof. dr Ljubiša Dorđević sa PMF-a u Nišu, mr Bratislav Cvetković iz Kliničkog centra u Nišu, kao i mnogobrojni profesori sa PMF-a, studenti i zainteresovana javnost.

Tribina je izazvala veliko interesovanje stručne javnosti kao i ostalih učesnika, jer se radi o temi koja je aktuelna u sdašnjem trenutku. Interaktivni rad i želja istaknutih profesionalaca i naučnika u oblasti zaštite od zračenja da svoja znanja i iskustva podele sa drugima su učinili tribinu veoma kvalitetnom.

Posebno naglašavam, bez želje da omalovažim značaj drugih učesnika na tribini, obraćanje Gorana Manića, našeg magistra fizike i istaknutog profesionalca, koji je bio prva osoba koji je po ovlašćenju Civilne zaštite i Vojske Srbije kao pomoćnik načelnika Okružnog štaba civilne zaštite u Nišu, krenuo na teren u cilju pronalaženja i ispitivanja municije sa osiromašenim uranijumom bačena u vreme NATO bombardovanja na teritoriju južnih krajeva naše Srbije. Merenja radioaktivnosti municije i zemljišta oko bačene municije koja su urađena u Odeljenju za zaštitu od zračenja Zavoda su bila prvo mernje, nakon kojih su se uključili Vojska Jugoslavije, Institut za medicinu rada „dr Dragoljub Karajović iz Beograda i Institut za nuklearne nauke „Vinča“ u cilju pronalaženja svih bačenih projektila od osiromašenog uranijuma i dekontaminacije terena.

Za pomenuto angažovanje GORAN MANIĆ je odlikovan od strane Predsednika Savezne Republike Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

ORDEN ZA ZASLUGE U OBLASTIMA ODBRANE I BEZBEDNOSTI PRVOG STEPENA mu je uručio Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general armije Dragoljub Ojdanić, u Beogradu 1999. godine.

Kao čovek, patriota i direktor Zavoda bila sam ponovo ponosna na naš Zavod, na vrhunski kadar koji radi u njemu, požrtvovanost, entuzijazam i profesionalizam zaposlenih.

 

DIREKTOR ZAVODA
Dr Slađana Majkić

 

 

Covid ambulanta

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019

oglasi javnih nabavki 2019