informator o radu

služba za medicinu rada

uverenja

sistematski

kontrolni pregledi

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

Upravljajmo stresom pre nego što on počne da upravlja nama; Moguć pristup u prevenciji: co-management

Upravljanje stresomStres na radnom mestu u uslovima savremenog poslovanja dobija sve više dimenziju moderne epidemije. Način na koji se radne organizacije, kompanije, srednja i mala preduzeća suočavaju sa stresom postaće glavni strategijski faktor u globalnom nadmetanju. Regionalni centar za promociju zdravlja na radnom mestu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika kao nastavna baza Medicinskog fakulteta u Nišu za predmet Medicina rada, obaveštava sve privredne subjekte da je spreman da edukacijom i obukom kroz anti stres menandžment program, pomogne da i sami, vrlo brzo postanu promoteri zdravlja i blagostanja svojih zaposlenih sa što manje angažovanja stručnjaka sa strane.

Uspeh opisanog pristupa dosta zavisi od vremena, informisanosti i pažnje koju radne organizacije posvećuje svojim zaposlenima. Glavni problem je taj što je u mnogim od njih glavni menadžer-rukovodilac-direktor odgovoran za sve navedene zadatke. Zbog prirode posla, oni nisu primarno usredsređeni na zaposlene, nisu ni izabrani za rešavanje ovih problema, što je još važnije, to nije važan kriterijum za ocenu njihovog rada.

Rešenje u tom smislu može biti i postojanje co-menadžera u radnim organizacijama. Važan zadatak co–menadžera bio bi zdravlje i blagostanje zaposlenih. Sposobnost adaptacije postaje veoma važna za opstanak i dalji razvoj svake radne organizacije. To je način da se spreči akumuliranje stresa koji onemogućava normalno obavljanje posla. Zato sposobnost da se spreči stres i suoči sa njim postaje važan strategijski faktor u globalnom nadmetanju. Izlazak na kraj sa promenama na takav način, dovodi do razvoja jedinstvene veštine koju konkurenti ne mogu kopirati. Zato je bolje da co–menadžeri budu zaposleni iz radne organizacije, a ne stručnjaci sa strane - njihova uloga je strategijski važna za radnu organizaciju.

Bilo koji način borbe sa stresom da izaberu, sa co menadžerom ili bez njega, primena antistres menandžment programa je hitna potreba svake radne organizacije koja ima viziju sopstvenog opstanka. To je u isto vreme i njihova obaveza ako su tokom procene rizika radnih mesta u njihovom sastavu verifikovana i ona koja imaju karakter sa povećanim rizikom po osnovu povećanih psihičkih zahteva.

Za sva bliža obaveštenja u vezi promocije zdravlja na radnom mestu, edukacije i primene antistres menandžment programa u Vašoj organizaciji, obratite se koordinatoru Regionalnog centra za promociju zdravlja na radnom mestu:

Prof.dr Mirjani Aranđelović
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Telefon 018 4232 851

Covid ambulanta

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019

oglasi javnih nabavki 2019